Zelfreflectie

Download PDF met de theorie over Zelfreflectie.

theorie_11_zelfreflectie_thumbnail

Het model: Zelfreflectiedriehoek

Content:

Oefeningen

Oefening: Aan de slag met Zelfreflectie

 

  1. Kijk eens terug op je leven. Welke momenten vallen je op? Wat heb je goed gedaan? Waar ben je trots op? Waar wat minder? Hoe komt dat? Met de kennis van nu, wat had je toen anders kunnen doen?
  2. Kijk eens naar gisteren. Doe hetzelfde als bij punt 1.
  3. Kijk eens naar morgen. Doet hetzelfde als bij punt 1, maar dan in toekomstvorm. Waar wil je trots op kunnen zijn? Wat ga je doen?
  4. Maak een lijst van mensen met wie je het wat minder goed kan vinden. Denk vervolgens na, wat zegt dit over mij? Wat zou ik kunnen doen om dit veranderen? Vermijd stiekem goedpraten. ‘Hij gaat steeds over mijn grenzen’ moet zijn ‘Ik laat hem steeds over mijn grenzen gaan’. ‘Ik ben kwaliteitsgericht dus erger ik me aan haar slordigheid’ moet zijn ‘Ik mag haar meer helpen om zichzelf te verbeteren’.
  5. Sluit een overleg af met een korte evaluatie. Geef een cijfer voor het overleg. Vraag iedereen wat er nodig is om de volgende keer een halve punt hoger te scoren.
  6. Hou regelmatig een 360 graden-feedbackrondje. Vraag directe collega’s, collega’s van andere afdelingen, mensen ‘boven’ je en klanten om antwoord te geven op de volgende vier vragen:1. Wat doe ik goed en moet ik vooral blijven doen?
    2. Wat doe ik niet wat ik wel zou moeten doen?
    3. Waar moet ik onmiddellijk mee stoppen?
    4. Welke overige vragen heb je nog voor me?
    Kijk naar de rode draad en deel deze met iedereen.
  7. Vraag aan vrienden en familie om je een brief te schrijven: wat zijn de dingen die je me nooit gezegd hebt, maar wel kwijt wil?
  8. Schrijf jezelf een brief waarin je jouw leven beschrijft vanaf je eerste herinnering tot en met nu. Leg de patronen en/of de rode draad naast de punten uit tip 7.
Oefening: Kernkwaliteiten.

 

Een mooie oefening om helder te krijgen wanneer je gedrag ‘doorschiet’ is die van je kernkwaliteiten of kernkwadranten. Dit kan ook door ankerplaten op de grond te leggen, of door uit te vragen. Ook kan dit in teamverband als onderdeel van de oefening professioneel roddelen. Je begint bij de kwaliteit, vraagt vervolgens door naar de valkuil en met name de situaties waarin dit gebeurt. Vervolgens vraag je naar de uitdaging en borg je het met de allergie. Uiteindelijk wil je de inzichten koppelen aan actie dus vraag je wat de coachee geleerd heeft en wat hij/zij hier nu mee gaat doen.