Wilskracht

Download PDF met de theorie over Wilskracht.

theorie_07_wilskracht_thumbnail

Het model: ERKS (Eerste Ridicuul Kleine Stapje – Ben Tiggelaar) Een structuur voor jezelf bouwen waardoor vooruitgaan eenvoudiger en volhouden makkelijker wordt.

Content:

Oefeningen

Oefening: Aan de slag met Wilkracht

 

 1. Informeer zoveel mogelijk mensen over wat je wil veranderen. Hoe meer mensen het weten, hoe groter de kans dat iemand je gaat helpen. Bovendien kun je dan niet meer terug.
 2. Vraag een collega of vriend om je te helpen. Bijvoorbeeld door gedrag te benoemen dat je wil veranderen. Wil je van een stopwoordje af? Vraag dan aan anderen het te benoemen zodra je dit woord gebruikt.
 3. Doe ‘s ochtends eerst de lastige klusjes: Swallow the frog in the morning.
 4. Zorg voor zoveel mogelijk regelmaat. Sport wekelijks op een vaste tijd.
 5. Maak een duidelijke planning en houd je eraan! Hou rekening met mogelijke verstoringen, zie Ambitieversneller Focus.
 6. Stem bij elk overleg eerst af hoe laat dit overleg uiterlijk eindigt. Benoem een kwartier voor tijd dat er nog 15 minuten over zijn.
 7. Werk niet te lang geconcentreerd aan een taak. Zo voorkom je dat je afgeleid raakt. Echt geconcentreerd werken aan taken hou je namelijk maximaal 25 minuten vol. Loop daarna een klein rondje of haal koffie.
 8. Knip grote taken zoveel mogelijk op in kleinere behapbare taken.
 9. Leeg wekelijks je mailbox. Het weekend is zooooveel leuker met een lege mailbox.
 10. Bepaal van tevoren wat het doel is van een bepaald overleg of agendapunt. Beantwoord bij elk agendapunt de vraag: Aan het einde van dit punt, wat is er dan bereikt? Welk besluit is er dan genomen?
 11. Weiger uitnodigingen waarbij niet exact duidelijk is wat er van je verwacht wordt.
 12. Denk van tevoren(!) na over ‘momenten van de waarheid’: welke situaties kunnen ontstaan waarin je het waarschijnlijk lastig gaat krijgen? Schrijf op hoe je daarmee omgaat en wat (of wie) je daarvoor nodig hebt.
 13. Hoe doe ik het tot nu toe? Houd op dagbasis bij wat je voortgang is. Geef jezelf regelmatig een cijfer.
 14. Skip de rondvraag. Deze wordt (bijna) altijd misbruikt door mensen die onvoorbereid zijn en/of anderen met iets overvallen. Of toch al veel aan het woord zijn geweest. Als je iets hebt, agendeer je het op voorhand, zodat iedereen zich kan voorbereiden.
 15. Ga van reageren naar anticiperen. Vaak reageren we op mails, collega’s, klanten. Draai dit om! Als je het kunt voorspellen, kan je het managen. Anticipeer op de mais die gaan komen, op de klanten die vragen gaan stellen en op de collega’s die met vragen gaan komen. Maak hier een voorspelling van en verwerkt dit in je agenda!