Bijsturing

Download PDF met de theorie over Bijsturing.

theorie_12_bijsturing_thumbnail

Het model: Flow / Magic [BINNENKORT BESCHIKBAAR]

Content:

Oefeningen

Oefening: Aan de slag met Bijsturing

 

  1. Rijd eens een andere weg terug naar huis, ga in een andere supermarkt boodschappen doen of poets je tanden eens met links (als je rechts bent). Je gaat zien dat dit ook effect gaat hebben op je werk!
  2. Schrijf een paar dingen op waarvan je zeker weet dat het goed voor je zou zijn als je het zou doen. Bedenk van alles een Eerste Ridicuul Klein Stapje waarvan je zeker weet dat je het mórgen kan doen. Een voorbeeld: meer boeken lezen -> de site van de bibliotheek opzoeken. Meer sporten -> hardloopschoenen bij de deur zetten.
  3. Doe de oefening van Aqil: geef jezelf een cijfer op de zes gebieden, verbeter een paar dingen en evalueer elke zes weken.
  4. Organiseer tegenspraak. Het is goed om af en toe tegenstrijdige meningen te horen. Dit scherpt je eigen verhaal aan, of helpt je je blinde vlekken in kaart te brengen. Ben Tiggelaar gaf achteraf bij zijn promotie aan te laat kritiek op zijn onderzoek te hebben opgehaald bij anderen. Kritiek komt namelijk toch, dan kun je het beter maar zo vroeg mogelijk krijgen. Dan kun je er nog wat mee.
  5. Werk met RED Teams. Critical friends die continu, tot vervelens toe, vragen: ‘Waarom doe je dat?’
  6. Ga werken met ERKSjes. Eerste Ridicuul Kleine Stapjes waarvan je zeker weet: dat kan ik morgen wel invoeren / veranderen.
Oefening: veranderen om het veranderen.

 

Soms moet je iets anders doen, puur en alleen om te wennen dat veranderen af en toe nodig is. Zodat je het kan als het opeens moet. Verzin iets, zonder noodzaak dat je komende week anders gaat doen. Met de trein ipv met de auto naar je werk, je auto 15 min lopen van de zaak parkeren, je tanden met links poetsen, enz. Vraag na afloop naar de effecten. Het blijkt dat mensen op voorhand geen enkel nut zien in deze opdracht (want het nut is er ook niet) maar na afloop bijna altijd met verrassende inzichten komen…